(Waarom) ben jij proactief? En wat levert het op?

proactiviteit

In vrijwel alle vacatures wordt gezocht naar proactieve mensen. En bij vrijwel elk assessment is het een “cruciale” competentie. Tegelijkertijd is het ook wel lastig om het begrip “proactiviteit” handen en voeten te geven: wat betekent het eigenlijk om proactief te zijn?

Wij zien proactiviteit als een onderdeel van zelfmanagement. Wie van nature naar voren beweegt zal meer (ongevraagd) initiatief nemen dan mensen die van nature reageren op de behoefte van anderen. Vanuit de zelfmanagement theorie wordt geredeneerd dat het voor jezelf “makkelijker” is als je een sterke zelfmanager bent. Je zult de regie willen houden en in beweging komen als dat nodig is. En dat is vaak een voordeel omdat je daardoor minder afhankelijk bent van wat er om je heen gebeurt. Daarnaast helpt het je als je jezelf wil ontwikkelen en als je in situaties terechtkomt die nieuw zijn. In sommige functies is het echter juist meer passend om wat meer te reageren op de behoefte van de omgeving en anderen. Teveel de regie willen houden is dan minder gewenst.

Onderstaand artikel spreekt ons aan omdat de invloed van de omgeving op proactief gedrag wordt besproken. En omdat er een leuke draai wordt gegeven aan de reden dat sommige mensen proactief zijn….. dat is vooral heel herkenbaar: initiatief omdat je je ergert.

Leestip (paar minuutjes) dus voor als je binnenkort gaat solliciteren, als je een assessment hebt, of als je even tijd hebt voor een momentje van zelfreflectie.

https://www.nrc.nl/nieuws/2017/11/21/wie-zich-snel-ergert-draagt-vaker-nieuwe-ideeen-aan-14150819-a1582068